Financiële informatie

Tegemoetkoming in zorgkosten

Vergoedingen

De meeste zorgkosten worden vergoed. Maar soms maak je kosten waarvoor geen of maar deels vergoeding is. Hiervoor bestaan verschillende regelingen en fondsen waarop je een beroep kunt doen. Lees hiervoor het artikel Tegemoetkoming in de zorgkosten waarin een overzicht staat.

Houd overzicht

Zet tijdig je financiën en voor welke regelingen je in aanmerking komt op een rijtje. Vraag hierbij eventueel hulp aan het maatschappelijk werk in het ziekenhuis. Houd een overzicht bij van alle gemaakte (extra) kosten en bewaar de bonnetjes voor als je deze kunt declareren bij je ziektekostenverzekering of kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Financiële regelingen
De meeste ouders van zieke kinderen lopen tegen extra kosten aan. Gelukkig zijn er regelingen die je een beetje tegemoetkomen. Ook bestaan er enkele fondsen waarop je een beroep kunt doen. Maak er gebruik van! Je vindt eerst enkele algemene websites. Daarna volgen sites over financiële regelingen.

Contact

Handige links

Regelhulp  
Praktische website van de Rijksoverheid die je de weg wijst naar allerlei vormen van zorg en ondersteuning bij ziekte of beperking

Centraal Administratiekantoor (CAK)
Vraagbaak over wettelijke regelingen

MEE 
Ondersteuning bij leven met een beperking op het gebied van opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, samenleven & wonen en regelgeving & geldzaken

Stichting Zorg Zonder Zorgen 
Bemiddeling bij financiële problemen, opschorten hypotheken enz.

Financiën

Belastingaftrek specifieke zorgkosten 
Informatie over de aftrek van zorgkosten voor de inkomstenbelasting.

Dubbele kinderbijslag
Per 1 januari 2015 krijg je als ouder van een thuiswonend gehandicapt of langdurig ziek kind dubbele kinderbijslag. Als alleenverdiener of alleenstaande ouder, krijg je bovenop de dubbele kinderbijslag nog extra kinderbijslag. Kijk voor meer informatie op de website van de SVB en de website van de Rijksoverheid.

Meerkosten 
Overzicht van belastingvoordelen en andere inkomensondersteuning om de extra kosten die leven met handicap of chronische ziekte met zich meebrengen

Persoonsgebonden budget (PGB)
Informatie over (het aanvragen van) een persoonsgebonden budget

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Informatie over WMO; verder navragen bij je eigen gemeente

Vergoeding vervoerskosten
Afhankelijk van je zorgverzekeraar. Kijk in je polis of vraag het na bij je zorgverzekeraar.

Noodfonds Vereniging Kinderkanker Nederland & stichting Mag Ik Dan Bij Jou
Loop je ondanks bovenstaande mogelijkheden aan tegen onoverkomelijke financiële problemen omdat je kind kanker heeft? Dan kun je via maatschappelijk werk van het Máxima of je shared care centrum een beroep doen op het noodfonds dat we samen met stichting ‘Mag ik dan bij jou’ hebben opgericht. Kijk voor meer informatie over Mag Ik Dan Bij Jou op https://magikdanbijjou.nl/.

Stichting Urgente Noden (SUN) 
Doelstelling van het SUN fonds en overzicht van gemeenten die een SUN fonds hebben

Vergoeding lidmaatschap Vereniging Kinderkanker Nederland
Sommige zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Kijk in je polis of vraag het na bij je zorgverzekeraar.

Stichting Haarwensen
Voor het aanvragen van een gratis pruik en het doneren van haar.

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws