Meer kinderen genezen van leukemie door therapie op maat

Kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL), de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen, hebben een veel betere genezingskans als de twee jaar durende chemotherapie wordt aangepast aan de reactie op de eerste kuren. Dit blijkt uit onderzoek van de ALL-10 studiegroep van SKION, o.l.v. prof. dr. Rob Pieters van het Prinses Máxima Centrum, gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

Therapie op maat

De onderzoekers keken na de eerste en tweede kuur met een nieuw ontwikkelde test hoeveel leukemiecellen nog aanwezig waren (de zogenaamde minimale restziekte). Vervolgens werden drie groepen gemaakt met elk een eigen behandelschema dat was aangepast aan de minimale restziekte.

Groep 1: Kinderen met een heel goede reactie in de eerste 3 maanden kregen een minder zware therapie.

Groep 2: Kinderen met een slechte reactie in de eerste 3 maanden kregen een zwaardere, intensievere therapie.

Groep 3. Kinderen met een gemiddelde reactie in de eerste 3 maanden kregen ook een zwaardere therapie.

De kinderen uit de eerste groep hadden dezelfde overleving als voorheen maar minder bijwerkingen. Bij kinderen uit de tweede groep steeg de overleving sterk en ook kinderen uit de derde groep hadden een betere overleving. Vanaf eind 2012 loopt het op dit onderzoek gebaseerde landelijke SKION behandelprotocol ALL-11 waaraan alle zeven kinderoncologische centra meedoen.

07 juni 2016

Meer nieuws

Nieuwsarchief »

183 bericht(en)

© VOKK 2019 – Built and powered by Onlinebase