Late gevolgen

Dankzij de verbeterde behandeling en zorg genezen gelukkig steeds meer kinderen van kanker. Maar daarmee komt ook de keerzijde steeds meer in beeld: de late gevolgen van de ziekte en behandeling.

Misschien is je behandeling nog niet zo lang achter de rug, en staat alles je nog helder voor de geest. Misschien is het al jaren geleden, dan is de kans groot dat je alleen wat vage herinne­ringen hebt, zeker als je destijds nog erg jong was. Het kan zijn dat je alle details weet over je ziekte en behandeling, maar het kan ook zijn dat je niet precies weet wat voor soort kanker je hebt gehad en hoe de behandeling eruitzag. Wat betekent het eigenlijk nu, op dit moment, dat je als kind kanker hebt gehad?

Of je late gevolgen tegenkomt, hangt vooral af van de soort kanker, de behandeling en je leeftijd tijdens de behandeling. Sommige gevolgen zijn al meteen duidelijk, zoals slechtziendheid of een amputatie. Andere gevolgen treden pas later op. Gelukkig krijgt niet iedereen te maken met late gevolgen en veel survivors zijn net zo gezond als een ander of ervaren hun kwaliteit van leven niet negatief.

Er zijn ook positieve gevolgen. Wanneer je hebt moeten vechten voor je leven verandert er iets. Veel survivors genieten van de kleine dingen en kunnen beter relativeren.

Je kunt zelf meehelpen aan het vroegtijdig herkennen van problemen en soms zelfs aan het voorkomen ervan. Het gaat om jouw lichaam en in het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, des te beter. Daarom is een gezonde levensstijl belangrijk en is het goed de LATER poli te bezoeken.

Ontstaan van late gevolgen

Kinderkanker wordt behandeld met chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en/of chirurgie. Deze behandelingen kunnen op de lange duur blijvende restverschijnselen geven.

Niet iedereen krijgt last van late gevolgen. Dat hangt af van de volgende factoren:

  • De soort kanker die je hebt gehad.
  • De leeftijd waarop je een bepaalde behandeling kreeg.
  • Of je een operatie hebt ondergaan en zo ja, welke.
  • Of je bestraald bent en zo ja, met welke dosis en op welk deel van je lichaam.
  • Of je chemotherapie hebt gehad en zo ja, welke en hoeveel.

De problemen die kunnen ontstaan, verschillen bovendien per individu. Survivors met dezelfde soort kanker kunnen anders behandeld zijn en een behandeling die bij de één problemen geeft, hoeft dat bij de ander niet te doen.

Redenen om gecontroleerd te worden

Het is belangrijk dat je als survivor naar de LATER-poli gaat. Als je een probleem vroeg ontdekt kun je soms voorkomen dat dit erger wordt. Ook kan het een betere of minder zware behandeling van die aandoening betekenen. Heb je tussentijds onbegrepen klachten, dan is het verstandig direct naar de huisarts te gaan.

Zit je met vragen over je vroegere ziekte en behandeling, dan kun je dit tijdens je bezoek aan de LATER-poli stellen. Als je het prettig vindt iemand mee te nemen, dan kan dat. Het is handig om van tevoren een lijstje te maken zodat je tijdens het bezoek niets vergeet.

Een derde belangrijke reden voor controle is dat de artsen en andere hulpverleners meer te weten komen over de gevolgen van kinderkanker. Met die kennis kunnen zij ervoor zorgen dat de behandeling voor toekomstige kankerpatiëntjes wordt bijgesteld.

© VOKK 2018 – Built and powered by Onlinebase