Je kind heeft een hersentumor

Heeft je kind een hersentumor, dan krijgt het bijna altijd te maken met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). NAH is blijvend en ook als je kind ouder is, heeft het vaak nog klachten. Een goede (na)zorg en begeleiding van je kind en je gezin staat en valt met goede kennis over NAH, bij jou én zorgverleners.

Hersentumoren zijn, na leukemie, de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen en kent vele soorten. Er kunnen vijf hoofdgroepen worden onderscheiden: laaggradige gliomen, hooggradig gliomen, medulloblastomen, ependymomen en kiemceltumoren. Ga voor meer medische informatie naar de pagina hersentumoren. Hier kun je ook de verschillende brochures downloaden.

Gevolgen

Je kind kan problemen krijgen met tempo, aandacht en geheugen en ook lichamelijke gevolgen van de ziekte en/of behandeling hebben. Of je kind te maken krijgt met blijvende gevolgen, hangt af van:

  • de plaats van de tumor, ook een niet-kwaadaardige tumor kan schade geven
  • de behandeling
  • de leeftijd van het kind tijdens de behandeling

Hoewel enkele kinderen weinig blijvende problemen ondervinden, heeft een hersentumor bij een kind vaak een enorme impact op het gezin. Extra ondersteuning en begeleiding is dan nodig. Wat de mogelijkheden hiervoor zijn, vind je op deze pagina’s. Steun en informatie vind je tevens in ons boek Hersentumoren bij kinderen.

Het handboek Ik hou nog steeds van appeltaart van Suzanne de Roos en Diana Moonen-de Zwaan over de gevolgen van NAH bij kinderen is ook een aanrader. Het staat vol tips en tools voor verschillende situaties, sluit aan bij het alledaagse leven met een kind met NAH en is een bron van (h)erkenning.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase