Jij zelf

Nu je kind kanker heeft, verandert er ook veel voor jezelf. Probeer een goede balans te vinden tussen de zorg voor je kind en het zorgen voor jezelf. Gezond eten, voldoende slaap, lichaamsbeweging en momentjes voor jezelf helpen je om goed voor je kind en je gezin te zorgen.

Regelmaat

Je hebt extra energie nodig, dus probeer regelmatig en gezond te eten. Vaak willen mensen in je omgeving wel helpen maar weten niet hoe. Vraag hun boodschappen te doen of bij toerbeurt te koken.

Ook voldoende rust en goed slapen geven energie om er voor je kind te zijn. Dat is niet makkelijk. Omdat het zeker in het ziekenhuis onrustig kan zijn, is het goed om de nachten af te wisselen met je partner of een andere, voor je kind vertrouwde persoon.

Ontspanning

Gun jezelf de ruimte om op adem te komen en afleiding te zoeken. Neem tijd voor een kop koffie of een bezoek aan de kapper. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging en maak tijd voor een wandelingetje, een stukje fietsen of oefeningen, het liefst in de buitenlucht. Hiermee houd je tevens je conditie een beetje op peil.

Ben je bang, moe of depressief? Het beste is daaraan toe te geven. Ga er even tussenuit en laat dingen over aan anderen. Blaas stoom af. Huil. Praat met een vriend of vriendin of wees stil. Heb medelijden met jezelf. Stort in. Na een dag raap je jezelf weer bij elkaar en ga je er weer tegenaan.

Vraag hulp

Hulp vragen kost misschien energie maar je krijgt er veel voor terug. Schroom dus niet een beroep op anderen te doen en vraag hen op je kind(eren) te passen, de tuin bij te houden of de was te doen. Voor professionele steun kun je terecht bij je huisarts of het maatschappelijk werk.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase