Eten

Net als bijna alle kinderen met kanker krijgt je kind waarschijnlijk problemen met eten, met ondervoeding of overgewicht als gevolg. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Je wilt natuurlijk dat je kind voldoende goede voeding binnen krijgt. Maak je niet te veel zorgen en lees onze tips voor jou en je kind.

Oorzaken anders eten

Door de ziekte en de behandeling kunnen smaak en eetlust veranderen. Je kind eet minder, op andere tijdstippen en vindt opeens andere dingen lekker. Het kan ook anders gaan eten door misselijkheid, pijn en emoties als angst, boosheid en eenzaamheid. Of om controle te hebben, zeker in een nare situatie.

Tips om je kind voldoende te laten eten

  • Bedenk samen met je kind wat jullie eten.
  • Laat het helpen bij het koken.
  • Probeer zo veel te mogelijk te variëren.
  • Eet samen aan een leuk gedekte tafel.
  • Beloon je kind als het goed eet.
  • Zorg voor rust tijdens het eten.
  • Geef je kind regelmatig kleine porties wanneer het echt moeite heeft met eten.

Twijfel je of je kind iets te kort komt, overleg dan met de diëtiste in het ziekenhuis. En lees de informatie en tips in onze folder Beter (W)eten die je ook via onze webwinkel kunt bestellen.

Dexamethason en eten

Krijgt je kind dexamethason, dan verandert de stofwisseling. Het lichaam houdt vocht vast en je kind heeft een constant hongergevoel, ook ’s nachts. Het heeft dan vooral behoefte aan vet en hartig eten. Je kind krijgt een bolle toet en een dikke buik. Vooral wat oudere kinderen kunnen daardoor onzeker worden.

Structuur kan helpen het eetgedrag in toom te houden. Spreek met je kind af wanneer het mag eten en maak het eten niet al te vet. Lees ook de kaart Dexamethason: tips voor ouders uit de DagboekAgenda.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase