Dexamethason en gedrag

Dexamethason beïnvloedt stemming en gedrag. Je kind raakt erdoor uit zijn evenwicht en heeft minder controle over zijn gevoelens en hoe hij reageert. Je ziet je kind veranderen en je hebt moeite op een goede manier met hem om te gaan. Hoe lastig ook, blijven opvoeden is belangrijk.

Je kind kan minder hebben en is sneller geprikkeld, reageert boos, opstandig, maakt veel ruzie en is soms agressief. Of het voelt zich juist moe, lusteloos, eenzaam en somber. De stemming kan snel omslaan. Is je kind het ene moment overdreven vrolijk en actief, het andere moment kan het somber en lusteloos zijn.

Het kan voor je kind angstig zijn omdat het niet snapt waarom het zich zo voelt. Het is daarom belangrijk dat je goed uitlegt wat er aan de hand is, ook aan eventuele broers en zussen.

Blijven opvoeden

Consequent blijven is lastig omdat je kind zo anders reageert. Toch geven regels en grenzen houvast en veiligheid en daaraan heeft je kind juist nu behoefte. Ook samen een dagprogramma maken kan je kind (en jou) helpen.

Straffen of toegeven aan gezeur en driftbuien maakt het negatieve gedrag alleen maar erger. Leg liever uit waarom je iets niet goed vindt, bijvoorbeeld 'ik wil niet dat je slaat want dat doet pijn'. Vertel ook duidelijk wat je wel verwacht, bijvoorbeeld 'geef hem dat autootje terug'. En beloon goed gedrag.

Luister en toon begrip

Luister goed naar je kind en laat merken dat je wil begrijpen wat het zegt of laat zien. Zo voelt je kind zich serieus genomen. Is er heel veel strijd, probeer er dan samen achter te komen wat er aan de hand is en probeer ook samen een oplossing te vinden.

Meer informatie lees je hier.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase