Behandeling

Heeft je kind kanker dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Vaak worden deze gecombineerd om een zo groot mogelijk effect te bereiken.

De behandeling van kinderen met kanker vindt meestal plaats in combinatie met een klinisch onderzoek. Lees hierover meer op de pagina klinisch onderzoek.

De meest toegepaste behandelingen bij kinderkanker zijn: operatie, chemotherapie en radiotherapie. Welke (combinatie van) behandeling(en) je kind krijgt, hangt onder andere af van de soort tumor, de plaats waar de tumor zich bevindt en of er uitzaaiingen zijn. Indien mogelijk wordt getracht de tumor in zijn geheel of zoveel mogelijk te verwijderen. De operatie kan voorafgegaan worden of gevolgd worden door chemo- of radiotherapie.

Chemotherapie en radiotherapie hebben naast het gewenste effect op de tumorcellen ook effect op de bloedcellen, de slijmvliezen, de huid en de haargroei van je kind. De meeste kinderen krijgen daarom ook ondersteunende medicijnen.

Om klachten als pijn, angst, vermoeidheid en onrust te verminderen, wordt steeds vaker aanvullende zorg ingezet, ook wel complementaire zorg genoemd.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase