Myeloïde leukemie

Inleiding

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 20-25 kinderen een vorm van myeloïde leukemie. Meestal gaat het om acute myeloïde leukemie (AML), een enkele keer om chronische myeloïde leukemie (CML). Myeloïde leukemie komt bij kinderen van alle leeftijden voor.

Bij myeloïde leukemie is er sprake van een ongeremde deling en groei van een bepaald soort witte bloedcellen en soms van rode bloedcellen of bloedplaatjes. Daardoor is er geen ruimte meer voor de aanmaak van gezonde bloedcellen.

Klachten

Omdat er niet genoeg normale bloedcellen worden aangemaakt, ontstaat er een tekort aan rode bloedcellen, bloedplaatjes en gezonde witte bloedcellen. De gevolgen zijn klachten zoals bleekheid, vermoeidheid, blauwe plekken, bloedneuzen, lang nabloeden, koorts en infecties. Andere klachten zijn botpijnen, gezwollen klieren, opgezette lever en milt.

Behandeling

De behandeling is intensief en hangt o.a. af van het type leukemie. De behandeling van AML bestaat uit combinaties van medicijnen die de celdeling remmen (chemotherapie). Bij onvoldoende respons of als de ziekte weer terugkomt, wordt chemotherapie gevolgd door een (allogene) stamceltransplantatie. Bij CML is transplantatie de eerste keus. Allogene stamceltransplantatie is een transplantatie met stamcellen uit het beenmerg, de navelstreng of het bloed van een gezonde donor. De bloedaanmaak en het afweersysteem van het kind worden dan vervangen door dat van de donor.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase