Niertumoren

Zie ook onze brochure 'Wilms-tumor' die je niet alleen kunt bestellen maar ook als PDF kunt downloaden.

Inleiding

Een Wilms-tumor of nefroblastoom is een kwaadaardige tumor in of aan een nier die alleen bij kinderen voorkomt. In Nederland krijgen 20-25 kinderen per jaar een Wilms-tumor. Meestal zit de tumor in één nier, zelden (3-5%) in beide nieren. De meeste kinderen zijn jonger dan vijf jaar, met een piek op driejarige leeftijd. De genezingskans is 80-90%.

Klachten

Een Wilms-tumor is een 'stille' tumor die aanvankelijk weinig klachten geeft. Een bolle buik is meestal het eerste teken dat er iets mis is. Soms heeft het kind bloed in de urine of klaagt het over buikpijn. Vaak zijn de kinderen, achteraf gezien, al een tijdlang lusteloos en moe. Ook hoge bloeddruk kan een symptoom zijn. De kinderen hebben zelden pijn.

Behandeling

Kinderen met een Wilms-tumor worden behandeld volgens internationale protocollen. De tumor wordt verdeeld in vijf stadia en afhankelijk daarvan varieert de behandeling. Chemotherapie en een operatie waarbij de aangetaste nier met de tumor wordt verwijderd, zijn onderdeel van de behandeling. Soms wordt ook bestraling toegepast.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase