Retinoblastoom

Zie ook onze brochure 'Retinoblastoom' die je niet alleen kunt bestellen maar ook als PDF kunt downloaden.

Inleiding

Het retinoblastoom is een gezwel in het netvlies van het oog die alleen op de kinderleeftijd voorkomt. Elk jaar krijgen ongeveer 15 kinderen deze tumor. De tumor ontwikkelt zich doorgaans in het eerste levensjaar en wordt meestal ontdekt voor het vijfde jaar. Een retinoblastoom kan zowel in één oog als in beide ogen voorkomen. Er bestaat een erfelijke vorm van het retinoblastoom; kinderen met twee aangedane ogen hebben altijd de erfelijke vorm. Maar ook bij een enkelzijdige tumor kan het om de erfelijke vorm gaan. Gaat het om een erfelijke vorm, dan krijgen de ouders erfelijkheidsvoorlichting van het klinisch genetisch centrum.

Klachten

Kinderen met een retinoblastoom zijn herkenbaar aan hun 'kattenoogjes', een witte lichtweerkaatsing van de pupil. Vaak is er sprake van toenemende scheelheid.

Behandeling

Bij een enkelzijdig retinoblastoom is de beste behandeling vrijwel altijd het operatief verwijderen van het oog, soms gevolgd door radiotherapie. Bij een dubbelzijdig retinoblastoom bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van lasertherapie, chemotherapie of plaatselijke bevriezing (cryocoagulatie). Ook worden de ogen soms bestraald. Dat kan zowel uitwendig als met een radioactief schildje op de oogbol.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase