Bottumoren

Zie ook onze brochure 'Bottumoren' die je niet alleen kunt bestellen maar ook als PDF kunt downloaden.

Inleiding

Jaarlijks krijgen ongeveer 15-25 kinderen in Nederland een bottumor. Bottumoren kunnen ontstaan uit de verschillende weefsels van het bot: het kraakbeen (chondrosarcoom), het bot (osteosarcoom), het beenmerg (Ewingsarcoom) en het bindweefsel (fibrosarcoom). Osteo- en Ewingsarcomen komen het meest voor. Bottumoren treden vooral op rond de puberteit. Een bottumor zit in of op het bot en komt vaak voor in het onder- of bovenbeen, maar kan ook in armen, ribben, bekken of de schedel ontstaan.

Klachten

Een bottumor begint bijna altijd met (vage) pijnklachten die vaak in verband worden gebracht met recente val of ongeluk. Soms is er een zwelling te zien. De meeste kinderen gaan een beetje mank lopen. Soms is het bot zo door de tumor verzwakt dat het breekt.

Bij de behandeling zijn verschillende specialisten betrokken: een röntgenoloog, een patholoog-anatoom, een kinderoncoloog, een kinderorthopeed en een revalidatiearts, en natuurlijk een psycholoog, fysiotherapeut enz. Afhankelijk van de diagnose wordt een combinatie van chemotherapie, radiotherapie en operatie toegepast. Vooral het Ewingsarcoom is gevoelig voor chemotherapie en bestraling. Bij bestraling kan groeiachterstand optreden in het bestraalde gebied, maar het streven is beenlengteverschil zoveel mogelijk te voorkomen. Een operatie kan nodig zijn om de tumor te verwijderen. Tegenwoordig probeert men meer en meer om het aangetaste bot plaatselijk te verwijderen. Het ontstane 'gat' wordt opgevuld met een op maat gemaakte endoprothese (kunstheup, - knie of -schouder), met eigen bot of bot uit de botbank, óf een combinatie van endoprothese en bot. Soms - in 10% van de gevallen - ontkomt men niet aan een amputatie van het aangetaste lichaamsdeel. Een speciale manier van reconstructie is de omkeerplastiek. Nadat een stuk been met de knie is verwijderd wordt het onderbeen omgekeerd aan het bovenbeen vastgemaakt, zodat de enkel als knie kan fungeren. Het onderbeen wordt vervangen door een prothese.

 

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase