Kiemceltumoren

Zie ook onze brochure 'Kiemceltumoren' die je niet alleen kunt bestellen maar ook als PDF kunt downloaden.

Inleiding

Een zeldzame vorm van kinderkanker vormen de kiemceltumoren. In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 12-15 kinderen een kiemceltumor ontdekt. Meestal zit de tumor onderaan de wervelkolom (vooral bij zuigelingen), of in de geslachtsorganen (eierstok of zaadbal), soms in de hersenen en minder frequent op een andere plek. Een kiemceltumor ontstaat door een fout in de ontwikkeling van een van de geslachtscellen.

Klachten

De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar de tumor zich bevindt. Een tumor onderaan de wervelkolom kan een zwelling geven. Groeit de tumor naar binnen dan kunnen er problemen ontstaan met de ontlasting of het plassen. Een kiemceltumor in de zaadbal geeft weinig klachten (zwelling met geen tot lichte pijn). Tumorgroei in of nabij de eierstok geeft op den duur een opgezette buik. Bij een grote tumor kunnen blaas en/of darmen in de knel komen. Door hormoonaanmaak kan een vroegtijdige puberteit ontstaan. Een tumor in de hersenen kan afhankelijk van de plaats hoofdpijn veroorzaken, misselijkheid, moeite met kijken of lopen.

Behandeling

De behandeling is voor de meeste kinderen ingrijpend en hangt af van het type, de grootte, de plaats en de uitgebreidheid van de tumor. Vaak is een operatie afdoende, gevolgd door een lange periode van controles. Soms is (aanvullend) chemotherapie en/of radiotherapie nodig. Een klein deel van de kinderen krijgt een stamceltransplantatie.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase