Non-Hodgkin-lymfomen

Zie ook onze brochure 'Non-Hodgkin-lymfomen' die je niet alleen kunt bestellen maar ook als PDF kunt downloaden.

Inleiding

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 35-50 kinderen een kwaadaardig lymfoom dat niet de ziekte van Hodgkin is. De meeste kinderen zijn tussen de 5 en 12 jaar en het zijn vaker jongens dan meisjes. Het beloop van de ziekte bij kinderen is totaal anders dan bij volwassenen.

Klachten

Soms zijn er uitwendig zichtbare zwellingen, maar het merendeel van deze lymfkliergezwellen bevindt zich diep in het lichaam. De klachten zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. Lever, milt en beenmerg kunnen betrokken zijn bij het proces. Een tumor in de borstholte kan prikkelhoest, benauwdheid, gestuwde halsaders en een opgezet, blauwgetint gezicht geven. Een tumor in de buik kan plotselinge heftige buikpijn geven maar ook vage buikklachten waarbij de buik steeds dikker wordt. Als het beenmerg is aangetast dan ontstaat een leukemie-achtig beeld met bloedarmoede, koorts en infecties, blauwe plekken en bloedneuzen.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de plaats en het stadium en is intensief en zwaar. De behandeling bestaat bijna altijd uitsluitend uit chemotherapie, soms voorafgegaan door een operatie of in combinatie met radiotherapie.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase