Operatie

De meeste kinderen met kanker ondergaan tijdens de behandeling een operatie. Dat kan gaan om het plaatsen van een centrale lijn tot aan het verwijderen van de tumor.

Centrale lijn

Vaak wordt aan het begin van de behandeling een Port-a-Cath (PAC of VAP) geplaatst, een klein reservoir onder de huid waaraan een slangetje zit dat in een grote ader uitkomt. Zo kan de arts cytostatica geven of bloed afnemen zonder steeds opnieuw een bloedvat te hoeven zoeken. Het reservoir moet wel steeds worden aangeprikt. Verdovende zalf kan helpen tegen de pijn. Om te voorkomen dat het slangetje verstopt raakt, moet het regelmatig worden doorgespoten.

Verwijderen van de tumor

Je kind wordt aan de hand van foto's en plaatjes voorbereid op de operatie. Op de dag van de operatie krijgt het een operatiehemd aan en medicatie om rustig te worden. Je mag meelopen naar de operatiekamer. Na de operatie ligt je kind aan slangen, buisjes en apparaten, is suffig door de narcose en krijgt iets tegen de pijn. De meeste kinderen knappen snel weer op en het is niet vreemd als je kind twee dagen na de operatie rechtop zit en na een dag of tien weer rondloopt of -kruipt. Tijdens de operatie wordt de tumor als het kan in zijn geheel weggenomen. Tijdens de operatie kijkt de chirurg ook of er doorgroei is naar de bloedvaten en/of lymfeklieren en of er uitzaaiingen zijn. Soms moet de chirurg met de tumor ook een orgaan of lichaamsdeel verwijderen, bijvoorbeeld een nier, oog of deel van het been. Na de operatie onderzoekt de patholoog-anatoom het weefsel om duidelijkheid te krijgen over de aard van de tumor. Die gegevens bepalen mede het stadium. De uitslag van het pathologisch onderzoek is meestal na 7-10 dagen bekend.

Het plaatsen van een drain

Kinderen met een hersentumor krijgen vaak al voor de behandeling een drain die de verhoogde druk in de hersenen moet opheffen. Onder narcose wordt in het hoofd een slangetje geplaatst waardoor het teveel aan hersenvocht afgevoerd kan worden. Bij een tijdelijke drain wordt het vocht buiten het lichaam gebracht, blijft de drain langer zitten dan loopt het slangetje naar de buikholte waar het vocht wordt verzameld en afgevoerd. Bij grotere kinderen wordt soms een gaatje tussen de hersenkamers gemaakt. Ook op deze manier ontstaat er meer ruimte en wordt de druk minder.

In de brochures die we over de verschillende vormen van kinderkanker uitgeven, kun je aanvullende informatie vinden over operatieve ingrepen als deze onderdeel zijn van de behandeling.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase