Gevolgen voor gezin

Wat als bij je (klein)kind, je broer of zus de diagnose kanker is gesteld? Wat als blijkt dat je zelf kanker hebt? Wat komt er allemaal op je af? Hoe ga je verder?

Alle ouders zeggen dat de diagnose de wereld op z'n kop zet. En dat is ook zo. Verbijstering, angst en wanhoop zijn vaak de eerste emoties. En dan moet je verder. Vaak is het een opluchting wanneer je hoort dat er een behandeling mogelijk is, dat er kinderen zijn die genezen van kanker.

Tijdens de behandeling

Als de diagnose eenmaal gesteld is - daar kan enige tijd overheen gaan - volgt de behandeling. Die kan bestaan uit chemotherapie, een operatie en radiotherapie. Je bent vaak met je kind in het ziekenhuis maar thuis is er ook nog. Je hebt zorgen om je zieke kind en ook je eventuele andere kinderen hebben je nodig. Hoe verdeel je je tijd en aandacht? Hoe ga je om met familie en vrienden en hoe moet het verder met school en werk?

In de loop der jaren hebben we veel praktische informatie en tips van (groot)ouders verzameld. Deze vind je in het loket (groot)ouders. In onze wegwijzer vind je links naar instanties en instellingen waar je voor advies en/of hulp terecht kunt.

Veel (groot)ouders, maar ook broers en zussen, vinden het fijn om eens met anderen te praten, om van anderen - die in een vergelijkbare situatie zitten - te horen hoe zij ermee omgaan. De VOKK maakt die persoonlijke contacten mogelijk. Wil je weten wat we allemaal doen op dat gebied, kijk dan eens op de pagina wat doen wij of in een van de loketten.

Als de behandeling achter de rug is

Is de behandeling eenmaal achter de rug dan volgt vaak een 'zwart gat'. Het lijkt wel alsof je je dan pas realiseert wat er allemaal gebeurd is. Daar komt nog bij dat de omgeving het liefst wil dat alles weer normaal is. Het lijkt wel alsof ze vergeten zijn dat je kind zo ziek is geweest. Maar het duurt vaak lang voordat je weer de oude bent.

Als je (klein)kind niet meer beter wordt

Het kan ook zijn dat je (klein)kind niet geneest, dat doorgaan met behandelen geen zin meer heeft. Je staat voor de loodzware opgave om afscheid te moeten nemen van je kind. Misschien duurt het nog een paar dagen, misschien weken, maanden of zelfs jaren. Nog zoveel mogelijk samen genieten, is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zullen er ook goede en dierbare momenten zijn. Schroom niet om hulp en steun te vragen wanneer je die nodig hebt. Ook in deze fase kunnen wij misschien helpen. We hebben onder andere de website Koesterkind ontwikkeld. Ook zijn veel ouders van overleden kinderen bij ons aangesloten. Zij kunnen je misschien bijstaan in het verdriet om het naderend afscheid.

Wil je meer weten of met iemand praten, neem dan contact met ons op via bureau@vokk.nl of 030 2422944.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase