Tumoren van de weke delen

Zie ook onze brochure 'Tumoren van de weke delen' die je niet alleen kunt bestellen maar ook als PDF kunt downloaden.

Inleiding

Elk jaar krijgen ongeveer 25 kinderen een weke-delentumor. Vaak gaat het om een rhabdomyosarcoom welke vooral voorkomt bij kinderen onder de tien jaar. Bij weke-delentumoren is er sprake van ongeremde deling en groei van cellen uit spier-, vet- of bindweefsel, uit de wand van een bloedvat of uit slijmvliesbekleding. Een rhabdomyosarcoom is een gezwel van dwarsgestreept spierweefsel. De meeste weke-delentumoren ontstaan in het hoofd-halsgebied, in en rond de urinewegen en in de geslachtsorganen, iets minder vaak in armen, benen en romp. Een rhabdomysarcoom kan overal in het lichaam waar dwarsgestreept spierweefsel voorkomt ontstaan.

Klachten

Een weke-delentumor veroorzaakt een pijnloze zwelling die op den duur klachten kan geven, afhankelijk van de plaats: een uitpuilend oog (oogkas), luchtweginfecties (neus of neusbijholte), doofheid en oorontstekingen (oor), problemen bij het plassen en blaasontstekingen (blaas), geelzucht (galwegen), vaginaal bloedverlies (vagina of baarmoeder), zwelling (skeletspieren).

Behandeling

Bij weke-delentumoren gaat het bijna altijd om een combinatie van behandelingen. De behandeling van een rhabdomyosarcoom begint meestal met chemotherapie, daarna volgt operatie, soms ook radiotherapie en vaak weer chemotherapie. Bij bestraling probeert men de gebieden waarop bestraald wordt zo klein mogelijk te houden, zeker bij jonge kinderen. Net als andere tumoren wordt het rhabdomyosarcoom ingedeeld in stadia. De precieze behandeling en de duur hangen af van het stadium van de ziekte.

© VOKK 2021 – Built and powered by Onlinebase