Ook in 2023 met veel succes simulatieouders ingezet voor leerlijn communicatie voor zorgprofessionals in het Máxima

Voor ouders, kinderen en volwassenen die met kinderkanker te maken krijgen is het belangrijk dat ze zich, met alle gevoelens die daarbij horen, gehoord en gezien voelen. Daarom heeft het Prinses Máxima Centrum samen met de Vereniging Kinderkanker Nederland in 2021 de leerlijn ‘traumasensitief communiceren’ opgezet voor zorgmedewerkers. Ook in 2023 hebben we daar mooie resultaten mee bereikt. 

 

Op de foto: nieuwe simulatieouders worden getraind voor de leerlijn communicatie. 

Tijdens de leerlijn worden zorgprofessionals getraind in het nog zorgvuldiger communiceren met ouders, kinderen en ‘survivors’. Onze rol is om vanuit ervaringsdeskundigheid de belangen van onze doelgroep te behartigen. Uniek is dat getrainde ervaringsouders, simulatieouders genoemd, via de Vereniging Kinderkanker Nederland tijdens oefensituaties bij de leerlijn ‘traumasensitief communiceren’ in het Prinses Máxima Centrum worden ingezet als ervaringsdeskundigen. Simulatieouders en –‘survivors’ kunnen in het hier en nu voelen wat een reactie met hen doet en dat teruggeven. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van elkaars kracht en professionaliteit. Vanwege het succes is deze leerlijn in 2023 vervolgd en uniek in de zorg.

Voor wie?

Naast de training voor baliemedewerkers (dokters- en polikliniekassistenten,  servicedesk- , telefonie-, apotheek- en beveiligingsmedewerkers) en een training voor medewerkers ‘aan het bed’ (arts-assistenten, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen) is in 2023 een training toegevoegd voor de technische dienst. Daarnaast zijn de simulatieouders ook ingezet voor de gesprekstrainingen voor de tumordonatiestudie. Artsen hebben deze gevolgd om met ouders in gesprek te kunnen gaan van kinderen die niet meer genezen van kinderkanker om te vragen of ze willen deelnemen aan deze studie. 

Nieuwe simulatieouders

In 2021 en 2022 zijn 43 deelnemers getraind, waarbij acht simulatieouders in actie kwamen. In 2023 zijn 30 deelnemers getraind. Om aan de vraag te voldoen zijn in 2023 6 nieuwe simulatieouders geworven en getraind, waardoor nu 9 simulatieouders actief zijn. 

‘De simulatie-ouder gaf gelijk terug wat een bepaalde reactie met haar doet als ouder.’

Goede beoordeling

In 2023 is de training gemiddeld beoordeeld met een 9,1. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van 2022, toen de trainingen zijn beoordeeld met een 8,1. De zorgprofessionals die deelnemen aan de trainingen geven aan dat ze het meeste hebben geleerd van de simulatiegesprekken. ‘De simulatie-ouder gaf gelijk terug wat een bepaalde reactie met haar doet als ouder’, zei een van de deelnemers. ‘Ik ben me meer bewust hoe ik mensen benader’, was een andere reactie. Ook tijdens de tumordonatietraining is het onderdeel met de ervaringsouders erg goed beoordeeld door de deelnemende kinderoncologen en fellows. Na de training gaven alle deelnemers aan van plan te zijn tumordonatie te bespreken met (een deel van) hun patiënten in de palliatieve fase. 

Ook simulatieouders leren er zelf veel van om als ervaringsdeskundige aandacht te blijven vragen voor de belangen van en het effect op ouders. Een van hen schreef het volgende: ‘Het is belangrijk om vanuit je eigenheid te communiceren. Dit vraagt ook om je kwetsbaar op te stellen om vervolgens vanuit je eigen kracht weer stevig te kunnen staan. In die zin is het ook een continu proces van reflecteren op jezelf en dat te delen. Als simulatieouder blijf ik zo ook getraind.’
 

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws